Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Andersson på stoet Papaya ledde långritten för Smålands och Skånes husarer. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Unga och gamla red långritt i husarernas anda

Uppdaterad
Publicerad

Ett sextiotal ryttare och hästar från Smålands och Skånes husarer träffades på torsdagsförmiddagen för långritt utanför Ekenässjön i Vetlanda kommun. Ritten görs till minne av makarna Karlander, som betytt mycket för Vetlandaortens ryttare och flera av deltagarna är ättlingar till paret.

– Det är min farbror och faster som är orsaken till att vi träffas här i dag. De var motorer för Vetlanda skvadronen av Smålands husarer, säger Olof Karlander medan hästen Spirit gör allt för att få ryttaren på plats och komma iväg.

En del minns kanske Emil i Lönnebergas hyss när han går till attack som Smålands husarer och skrämmer ett sällskap som samlats för gökotta i en kohage. Emil kommer stormande på hästen Lukas med träbyssan i högsta hugg och sällskapet tar till flykten ut i sjön.

– Ja, det är ju lite av Emil vi vill föra vidare, skrattar Anders Andersson, som är vice ordförande för Smålands husarer och som basar för dagens ritt.

Många av ryttarna är klädda i den traditionella uniformen. I klippet kan du se och höra Anders Andersson berätta mer om den.

Anders Andersson och hästen Pajas. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Isabelle Elofsson är nio år och gör sin fjärde husarritt med ponnyn Mocka.

– Det är bara roligt att rida, säger hon och travar iväg.

Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer