Storbranden i Eksjö bröt ut den 16 augusti 2015 Foto: Bengt Ljunggren, Grafica AB

Trähusen ska skyddas men oklart vem som ska betala

Uppdaterad
Publicerad

Husen i Gamla stan i Eksjö behöver bättre brandskydd, enligt Eksjö kommun, räddningstjänsten och länsstyrelsen. Men det är oklart vem som ska betala.

Det var i augusti 2015 som en storbrand utbröt i Gamla stan i Eksjö. Fastigheten på Ciselören 1 brann ner och håller just nu på att byggas upp igen. I samband med det sätts fasadsprinklers upp. Räddningstjänsten har sedan tidigare krävt sprinklersystem i Aaschanska gården och Krusagården i Gamla stan. Det skriver Smålandstidningen.

Oklart vem som står för kostnaden

Just nu är två fastigheter i fokus men man kollar på brandskyddet för hela Gamla stan.

Åtgärderna är enligt stadsarkitekten Lucia Botero Fridholm kostsamma och en av de större frågorna är vem som betala. Länsstyrelsen är beredd att stötta kommunen, men oklart med hur mycket.

Eksjö kommun undersöker också om det går att söka bidrag.

Eksjö är en av få trästäder som dels grundlades på sin nuvarande plats, så tidigt som 1568, dels inte brunnit i större omfattning i den norra stadsdelen.

Totalt innehåller Gamla stan 56 byggnadsminnen.

Eksjö och stadsdelen Gamla stan tilldelades 1997 Europa Nostra-diplom som belöning för god byggnads- och kulturminnesvård. 

Den södra delen av trästaden ödelades i en brand 1856 och återuppfördes efter en ny stadsplan.

Källa: Eksjö kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden i Eksjö

Mer i ämnet