Så mycket höjde de kommunala bostadsbolagen i länet hyran i år. Foto: SVT

Tranåsbostäder höjde hyran mest i länet

Publicerad

Tranåsbostäder var det kommunala bostadsbolag i länet som höjde hyran mest i år; 2,20 procent. Det visar en sammanställning som Hem och Hyra har gjort.

Hyresgästföreningen ville inför hyresförhandlingarna i höstas att bostadsbolagen i landet skulle frysa sin hyror. Orsaken var att de menade att många av deras medlemmar drabbats hårt ekonomiskt av coronapandemin.

Men de flesta hyresvärdar har höjt hyrorna i år, även om hyreshöjningarna generellt är lägre än förra året. I snitt höjdes hyrorna i landet med 1,23 procent, rapporterar Hem och hyra.

Lägst hyreshöjning hos Vätterhem

I vårt län är Tranåsbostäder det kommunala bostadsbolag som höjt hyran mest. Där är höjningen 2,20 procent i år. Även de privata bolagen i Tranås, Amasten och Kustaden projekt låg högt med 1,90 respektive 1,60 procents höjning.

Det kommunala bostadsbolaget Järnbäraren i Gnosjö hade näst högst höjning i länet med 1,55 procent. Lägsta hyreshöjningen bland de kommunala bostadsbolagen i länet hade Vätterhem i Jönköping med 1,15 procent, mer om det i klippet nedan.

Hyreshöjningarna hos allmännyttan i Jönköpings län (i procent)

Tranåsbostäder (Tranås) 2,20

Järnbäraren (Gnosjö) 1,55

Fastighets AB Linden (Nässjö) 1,50

Witalabostäder (Vetlanda) 1,45

Habobostäder (Habo) 1,37

Finnvedsbostäder (Värnamo) 1,35

Mullsjöbostäder (Mullsjö) 1,26

VSBO (Vaggeryd) 1,25

Eksjöbostäder (Eksjö) 1,20

Junehem (Jönköping) 1,19

Vätterhem (Jönköping) 1,15

Källa: Hem och hyra

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.