Manifestationen är inspirerad av Greta Thunbergs protester. Till vänster Märta Svärd, ordförande för Naturskyddsföreningen i Tranås. Foto: Privat/AP

Tranås kommun säger nej till klimatstrejk utanför stadshuset

Publicerad

Klimatstrejker kommer arrangeras utanför många stadshus runt om i världen under fredagen. Men i Tranås säger kommunen nej och kräver att demonstranterna flyttas till andra sidan Svartån.
– Vi blev väldigt förvånade, säger Märta Svärd, ordförande för Naturskyddsföreningen i Tranås.

Det internationella initiativet kallas Fridays for Future (översatt ”fredagar för framtiden”) och är inspirerat av miljöaktivisten Greta Thunbergs klimatprotester utanför riksdagen i Stockholm. 

På initiativets hemsida uppmanas medborgare att demonstrera utanför sitt lokala stadshus eller rådhus under fredagen. 

I Tranås är det Naturskyddsföreningens lokala krets som sökt tillståndet för manifestationen, men även andra organisationer och enskilda har anslutit sig till protesten.

Ville vara på trappan

Enligt Märta Svärd ville de först vara på stadshusets trappa, men det ville inte Tranås kommun. I yttrandet motiverar kommunen beslutet bland annat med att många personer rör sig in och ut ur stadshuset dagtid.

”Man bör ej upplåta plats då det kan anses störande för personal och obekvämt att tillträda som besökare till stadshuset”, skriver kommunen.  

– Då föreslog vi lite vid sidan av stadshuset ner mot ån och sedan förslog vi ett tredje alternativ på andra sidan Svartån mitt emot stadshuset, säger hon.

Men i sitt yttrande till polisen kräver Tranås kommun att manifestationen flyttas till en helt annan plats, nämligen till fontänen vid Hylands torg, nästan 200 meter från stadshuset.

– Vi hade kunnat förstå att de inte tyckte att vi skulle vara på stadshustrappan, men det här är ganska bökigt, säger Märta Svärd.

”Riktigt olämpligt”

Hon hänvisar till den pågående torghandeln och de trafikerade gatorna vid torget.

– Det är riktigt olämpligt att vara där för det är även barn som kommer att komma.

När SVT når Anders Wilander (M), kommunstyrelsens ordförande, börjar han med att lyfta fram att han ”tycker det är bra att ungdomar engagerar sig”.

– Det viktiga är inte var de befinner sig utan att de genomför det. Vill man ha uppmärksamhet så borde den platsen vara bättre, säger Wilander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer