Tranås ridklubb höjer säkerheten efter sadelstölder i området

Publicerad

Det har varit flera stölder av dyra ridsadlar runt om i Jönköpings län den senaste tiden. Flera av inbrotten har inträffat i Tranåsområdet och på ridklubben där har man nu sett över säkerheten för att förhindra inbrott.

– Det är ju tråkigt att det ska behövas. Men det är stora värden det handlar om och drabbas vi riskerar även verksamheten att stå still och det kostar också pengar, säger Sofie Harrysson som är ridlärare och verksamhetsansvarig i klubben.

Stöldligor som agerar

Stölder av dyra ridsadlar har varit ett stort problem i Sverige på senare år. Polisen misstänker att det i många fall handlar om organiserade stöldligor som snabb för sadlarna ut ur landet för att säljas där.

När ridklubben i Värnamo för ett par år sedan drabbades såg bestulna medlemmar i klubben sina sadlar ute till försäljning på en nätsajt i annat europeiskt land bara några timmar efter stölden.

Och det handlar ofta om stora värden när ridutrustning stjäls.

– Det är dyr utrustning och är det nya tävlingssadlar så är det stora belopp på varje häst. 25 000 kronor och uppåt är inte ovanligt, säger David Biskarp, ordförande i Tranås ridklubb.

Jobbar med säkerheten

Och efter den senaste tiden stöldvåg i området finns en oro bland klubbens medlemmar.

– Vi tänker ändå att vi har en väl skyddad anläggning, bara vi låser dörren och är noga med att värdefull ridutrustning förvaras i de låsta utrymmena.

Ridklubben har också ett bevakningsbolag som patrullerar vid anläggningen nattetid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer