Tjuvar tömde Camilla Johanssons sadelkammare. Foto: privat

Tjuvarna tömde hennes sadelkammare

Publicerad

För en dryg vecka sedan upptäckte Camilla Johansson, som bor på en gård utanför Tranås, att hon haft inbrott i stallet.
– När vi kom in i sadelkammaren upptäckte vi att den var tom, vi fick en chock.

Gärningsmännen hade under natten brutit upp sadelkammaren och stulit tolv sadlar, tio träns och annan utrustning. Dessutom hade ett stort antal sommardäck försvunnit.

– Det var fruktansvärt, känslan av att någon varit inne i vårt stall. Det är ju lätt att det kan börja brinna eller att hästarna skadas, säger Camilla Johansson.

Ingen försäkring som täcker

Om de ska köpa ny utrustning, som motsvarar den som stulits, kostar det runt 150 000 kronor. Camilla Johansson och hennes man har på sin gård tagit hand om hästar som farit illa och därför är mycket av utrustningen speciellt anpassad för hästarna eftersom de har olika behov. De erbjuder också barn och ungdomar med särskilda behov att komma dit och rida och sköta om hästarna. Efter stölden för en dryg vecka sedan har tankarna funnits på att avveckla verksamheten, eftersom de inte har någon försäkring som täcker.

– Vi driver det här privat och ideellt och då har vi inga företagsförsäkringar som täcker det här, berättar Camilla Johansson.

Startats en insamling

Men de barn och familjer som brukar vara där och rida har sagt att de vill ha kvar verksamheten.

– Så jag har fått låna utrustning till att börja med och sedan har det startats en insamling, säger Camilla Johansson.

Men framtiden är ändå oviss.

– Vi har ju inte 150 000 kronor att köpa ny utrustning och hästarna här behöver ju röra på sig. Och då måste vi ha utrustning som passar och som det ser ut nu är det inte säkert att vi reder ut det. Men lite hopp känner man ju nu.

Det har varit flera sadelstölder i Tranåsområdet på sistone. Vad tänker du om det?

– Vi måste gå samman och försöka stoppa det här. Måste ha mer koll, sätta upp övervakningskameror och hjälpa varandra helt enkelt.

David Biskarp, ordförande i Tranås ridklubb. Foto: Linda Mathillas

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer