Tre av fyra anställda på Stigby saknar utbildning

Publicerad

70 procent av de anställda behandlingsassistenterna på ungdomshemmet Stigby på Visingsö saknar rätt utbildning. Det visar en rapport från Statens institutionsstyrelse som SVT Nyheter tagit del av.

Statens institutionsstyrelse, SiS, bedriver tvångsvård och behandling av ungdomar på 24 platser i landet. I rapporten, som publicerades i juni i år, framgår att 57 procent av behandlingsassistenterna på SiS-ungdomshemmen i landet saknar den formella kompetensen för arbetet.

”Stor konkurrens”

Två av ungdomshemmen finns i Jönköpings län – Långanäs i Eksjö och Stigby på Visingsö. Gällande det sistnämnda är det 70 procent av de anställda behandlingsassistenterna som uppfyller inte kraven.

– Vi har svårt att rekrytera personal, både behandlingsassistenter och lärare. Det beror på den stora konkurrensen, det är fler verksamheter som söker liknande personal. Sedan befinner sig Stigby på Visingsö och det kan vara besvärligt att resa dit för en del, säger Catharina Högberg som är institutionschef på hemmet.

Framhåller personliga egenskaper och människosyn

Hälften av de anställda är visstidsanställda och bland dem är det hela 94 procent som inte har rätt utbildning. Men Catharina Högberg framhåller att det inte är givet att den med högst utbildning är bäst lämpad att ha hand om människor med problem.

– Jag tänker att i grund och botten så handlar det om hur man är som människa, vilka personliga egenskaper och vilken människosyn man har.

På länets andra ungdomshem, Långanäs i Eksjö, ser det ungefär likadant ut. Där är det 65 procent av personalen som inte uppfyller kraven. Av de visstidsanställda saknar 89 procent rätt utbildning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#DEUTSTRAFFADEBARNEN

Mer i ämnet