Reporter Jenny Widell och redaktör Veronica Gardell. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

SVT Nyheter Öst vinner europeiskt tv-pris

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Östs granskning av fallet med autistiske Liam får Prix Circom – en europeisk tävling i tv-journalistik – i kategorin Minoriteter i samhället.

Det är ett prestigefullt pris, i konkurrens med BBC, RAI, NRK med flera, som nu reporter Jenny Widell, redaktör Veronica Gardell och redaktionschef Anna-Karin Thorstensson får ta emot vid en gala i nederländska Leeuwarden i slutet av maj.

Vilken bild ger det här av Sverige i Europa?

#deutstraffadebarnen

– Det här kan ge en negativ bild, för Sverige är ett föregångsland på många sätt på andra områden, men här sticker vi ut när det gäller att låsa in väldigt små barn och att straffa barn som har utvecklingstörning, autism eller adhd. Så här ser det inte ut på andra håll i Europa, säger Jenny Widell.

Har visat på ett systemfel

Fallet Liam är enligt henne ett tydligt exempel på det systemfel som råder i landet.

– Hur behandlar vi människor med autism och adhd? Hur kan det gå så här långt? Det är många familjer som lever på liknande sätt som Liams, även om det gått extremt långt i deras fall. Många har barn som inte klarar av skolan på grund av funktionsnedsättningar, där man hamnar i en negativ spiral med HVB-hem och till sist blir inlåst som Liam.

Redaktör Veronica Gardell håller med och betonar vikten av att få spridning på den här typen av journalistik:

– För de som inte är insatta i ämnet tror jag vi har kunnat ge en förståelse.

Vad är det svåra med ett sådant här ämne?

– Det svåra är att veta hur nära man ska gå. Det är ju otroligt utlämnande för en familj som öppnar sig så här. Vi kommer väldigt nära. Där måste man tänka på som journalist hur vi ska skydda familjen, men ändå komma nära och kunna berätta. De etiska avvägningarna har varit svåra, säger Jenny Widell.

”Viktigt att vinna priser”

Redaktionschef Anna-Karin Thorstensson är mycket glad och stolt över att redaktionen nu kan lägga ännu ett pris till samlingarna.

– Ur ett branschperspektiv är det viktigt att vinna priser, att god journalistik får uppmärksamhet. I synnerhet när det handlar om svaga grupper i samhället. Men det är också en belöning för hårt slit i vardagen, säger Anna-Karin Thorstensson och betonar att varje större granskning man gör blir möjlig genom ett bra lagarbete på redaktionen.

Se dokumentären om Liam på SVT Play.

På webben hittar du hela granskningen här – De utstraffade barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutstraffadebarnen

Mer i ämnet