HV-spelaren Oscar Fisker Moelgaard har draftats av NHL-klubben Seattle Kraken. Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

Tre HV-spelare draftade av NHL-klubbar

Uppdaterad
Publicerad

Tre unga lovande spelare från HV71 har blivit draftade av NHL-klubbar. Det blev klart under NHL-draften som pågått i två dagar i Nashville i USA.

Den som valdes först av de tre var den danska HV-forwarden Oscar Fisker Moelgaard. Han valdes av Seattle Kraken i andra rundan som nummer 52.  

Första målvakten 

Därefter valdes två spelare som har HV71 som moderklubb. Backen Axel Landén valdes av San José Sharks i femte rundan som nummer 130. Sedan valdes målvakten Olof Glifford av Florida Panthers i femte rundan som nummer 159. Han är den första målvakten med HV71 som moderklubb som väljs i NHL-draften. 

Vad är NHL-draften?

Draft är ett system för klubbar, främst inom nordamerikansk proffsidrott, att fördela rättigheterna till spelare som ännu inte bundits upp av någon klubb. Ordet draft betyder i det här sammanhanget ungefär att ”välja” någon.

I NHL håller man varje sommar en draft med sju omgångar. Alla NHL:s 32 lag har i grunden ett val per runda, men eftersom draftval ofta används i trejder blir det i praktiken inte så. Draftordningen lottades bland de 16 lag som missade årets slutspel, resterande lag har placerats in efter sitt slutliga resultat den här säsongen. Stanley Cup-mästaren Vegas väljer därmed som 32:a och sista lag.

Draften 2023 är generellt öppen för spelare födda mellan 1 januari 2003 och 15 september 2005.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.