Biträdande smittskyddsläkare David Edenvik om hur regionen planerar för en tredje vaccindos. Foto: SVT/TT

Tredje covidvaccindos för alla över 18 år – de äldsta vaccineras först

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att alla över 18 år ska ta en tredje dos vaccin mot covid-19. I Region Jönköping ska 80 procent av alla som är 65 år eller äldre ha fått en tredje dos innan yngre vaccineras.

Just nu pågår vaccinationerna av den tredje dosen på äldreboenden, de med hemtjänst och personer med hemsjukvård, samt alla som är över 65 år. Parallellt med detta vaccineras även personal på särskilda boenden, hemtjänst och hemsjukvården.

Hög vaccinationstakt

När vaccinationstäckningen i länet är över 80 procent för gruppen 65-79 år kommer dos tre att erbjudas till medicinska riskgrupper och till personer mellan 50 och 64 år.

– Vi behöver samtidigt ha en så hög vaccinationstakt som möjligt eftersom det finns risk för ökande smittspridning, säger David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare i ett pressmeddelande.

Den tredje dosen kommer att ges minst sex månader efter den andra dosen för personer under 65 år. För de som är äldre ska tredje dosen ges minst fem månader efter den andra.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vem ska få vaccin först – och bör inte alla få en tredje dos vaccin? Jan Holmgren reder ut vad Vetenskapsakademin säger om saken. Foto: Björn Larsson Rosvall/Pontus Lundahl/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer