Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se triathlon-tävlarna genomföra första etappen av ironman i klippet. Foto: Irma Hellman/SVT

Triathlon-tävlarna simmade i Munksjön i Jönköping i år igen

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen tävlade drygt 2 000 motionärer i triathlon-loppet ironman i Jönköping. Efter förra årets triathlon kom flera rapporter från deltagarna om sjukdomssymtom och inför årets tävling har arrangören därför vidtagit flera åtgärder för att säkerställa deltagarnas hälsa.

På grund av covid-19-pandemin behövde triahtlonet förra året skjutas upp och genomföras i september. Efter tävlingen var det många av deltagarna som insjuknade.

– Det utreddes och det var svårt att säga exakt vad det var men det var någon form av vinterkräksjuka som spridits någonstans, säger Magnus Nyberg som är tävlingsledare för triathlonet i Jönköping.

Hör Magnus Nyberg berätta mer om de åtgärder som vidtagits och vattenproverna i Munksjön i klippet ovan.

”Ironman-turister”

I år kunde loppet genomföras som vanligt i juli. Deltagarna startade med 1, 9 kilometer simning i Munksjön, sedan cyklade de 9 mil öster om Jönköping, sedan kom de tillbaka till centrala Jönköping och sprang ett halvt maraton runt Munksjön. Det vill säga tre varv. Enligt Magnus Nyberg representerar deltagarna över 40 nationer.

Varför lockar loppet så många internationella motionärer?

– Inom ironman är det ganska många som åker runt. De är ironman-turister och åker runt till olika tävlingar och får komma till olika länder och kulturer, säger Magnus Nyberg.

Resultat ironman 2022

Damer

1. Lisa Hermansson 04:45:27

2. Charlotte Schonbeck 04:46:28

2. Sofia Häger 04:46:40

Herrar

1. Fredrik Häggmark 04:07:48

2. Kristian Ek 04:09:19

3. Hauke Timme 04:11:03

Alla resultat finns på ironmans webbplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.