Delar av matbutikens tak blåste av och ett kundvagnsgarage lyfte och flyttade sig ett antal meter. Foto: Josefin Nilsson/LäsarbildVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tromb drog in över Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig tromb drog under fredagsmorgonen in över Värnamo. Tegelpannor och lösa föremål blåste flera hundra meter.

En tromb drog under tidiga fredagsmorgonen in över Värnamo. Takpannor har blåst av, rutor krossats och lösa föremål virvlat runt.

Bland annat så blåste delar av taket på Ica Kvantum av, lösa delar virvlade runt och flera fastigheter fick skador.

Ett ögonvittne säger till SVT Nyheter Jönköping att det vid 6.15-tiden på morgonen plötsligt blev alldeles mörkt.

– Först blev det bara skumt, sedan mörkt och så kom blåsten. Jag såg något svepa förbi i luften och trodde att det var en pappersskiva. Men det visade sig vara en stort plaststycke från grannens rivna altan. Det blåste upp och fastnade i ett träd.

Blåste cirka 300 meter

Jon Aldenklev på insatsledare på Räddningstjänsten berättar att de larmades strax innan klockan 7 till Ica Kvantum.

– När vi kom dit så såg vi att delar av taket hade blås ner på parkeringen. Det handlar om cirka 20 kvadratmeter som har blåst av och låg cirka 300 meter bort. Vår uppgift var att säkra upp taket. När vi sedan gick runt upptäckte vi andra takdelar så låg bakom byggnaden. Det visade sig att ytterligare ett företag hade fått delar av sitt tak förstört.

Är det en stor förödelse?

– Ja men väldigt lokalt, det är just i detta området och det måste ha gått väldigt fort, då vi kom till platsen var det helt vindstilla. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Har någon kommit till skada?

– Nej inga personskador vad vi vet och det var ju tur att tromben kom så tidigt på morgonen, inga människor var ute och det var knappt några bilar på butikens parkering, säger Jon Aldenklev insatsledare på Räddningstjänsten i Värnamo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Värnamo

Mer i ämnet