Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Segerdrof på Riksbanken säger att svenskarna sammanlagt har cirka 15 miljarder kronor hemma i byrålådorna eller under madrassen.

Trots minskad kontantanvändning – Riksbanken ger ut mer kontanter

Publicerad

Vi svenskar använder inte kontanter att handla med i lika hög grad längre, istället lägger vi undan dem hemma. Det innebär att kontanterna som snurrar runt ute i samhället har minskat – därför har Riksbanken valt att sätta mer pengar i omlopp.

Statistik från Riksbanken visar att de för första gången sedan 2007 behövt skicka ut mer kontanter, den största andelen är mynt. Sammanlagt handlar det om pengar till ett värde av en miljard kronor. 

– Vi har tidigare sett hur efterfrågan på sedlar och mynt har minskat men hur det nu plötsligt har ökat, säger Björn Segerdrof på Riksbanken och menar att det är viktigt att det finns en viss mängd kontanter i rörelse.

Kontanterna ligger hemma

– Vi ser inga tecken på att användningen av kontanter kommer att öka därför är det rimligt att tro att mängder av kontanter hamnar som kontantbuffertar hemma hos hushållen.

Hur mycket handlar det om?

Det verkar ligga runt 15 miljarder hemma hos hushållen, men det är en osäker siffra, säger Segerdrof

Vill du se mer av Riksbankens statistik vad gäller sedlar och mynt? Då kan du göra det genom att klicka här.

SVT rapporterade · Vad gör du av dina kontanter?

07.23
Tar ut kontanter en gång i månaden i bankomat som stöd till alla 30- och 40-talister som inte haft kraft skaffa BankID etc. Själv 70-talist.
07.23
Det ät bra att ha kontanter för att betala små utgifter som att handla en liter mjölk som exempel.
Ta fram bankkort för småsummor är onödigt.
07.23
Jag handlar för mina pengar som vanligt. Ser hur kriminalitet och fel i system drabbar kortanvändare allt mer. Vill ha kontroll över mina pengar.
07.23
Köper.mat.o.sår.resten.till.nästa.månan
07.23
Har alltid lite kontanter , ibland händer det att nån butik inte tar kort. Eller att korttwrminalen är trasig.
07.24
Har inga kontanter. Skulle jag få i present eller något så ger jag det till någon som fortfarande använder kontanter så Swishar dom över summan till mig
07.26
Efter införandet av nya sedlar och mynt år 2016 har jag fullständigt tappat greppet om kontanter: Jag vet inte längre hur sedlarna ser ut och känner inte igen mynten. Det var år 2016 jag i princip slutade använda kontanter. De enda jag fortfarande känner igen är 20-kronorssedeln och 10-kronorsmyntet. Men många affärer tar ändå inte längre emot kontanter så att försöka använda dem är ofta utsiktslöst. Det är skrämmande att det blivit såhär. Turister kan inte betala med Swish pga. att de inte har tillstånd att använda BankID. Ligger VISA-systemet nere en dag, så är man helt ställd, och får göra sina matinköp en annan dag. "Single point of failure". Bitcoin och kryptovalutor är inte heller ett alternativ till våra gamla fiat-valutor pga. den enorma energiåtgången som krävs, det har jag läst. Och jag ger naturligtvis aldrig några pengar till tiggare eftersom jag inte äger några mynt, varken i fickan eller hemma. Inte ens på offentliga WC används mynt längre, där är det Swish eller SMS via smart mobil som gäller, eller kanske VISA-kort. Vilken otrolig omvandling det har varit! Men förändringen känns faktiskt inte helt stabil...
07.27
Självklart handlar för dem. Jag handlar enbart med kontanter, finns ingen anledning att handla med kort. Kontanter är ett erkänt och fullkomligt normalt sätt att handla på, och man borde genast införa en lag som säger att alla som säljer något, vare sej det är tjänster eller varor, ska vara skyldiga att ta emot kontanter. Förbjud alla kontantlösa butiker, och alla andra som enbart tar emot kort. Enda undantaget bör vara vid väldigt dyra saker, som t ex bilar och bostäder. Vi måste använda kontanter, annars står vi hjälplösa om det blir stora och långvariga elavbrott eller annan samhällskris.
07.34
Jag har alltid några hundra i kontanter i fickan, gillar kontanter och slösar inte lika mycket då eftersom pengarna känns mer äkta vilket gör mig snålare :)
07.34
Vill inte bidra till att omvärlden skrattar mer än vad den gör just nu över svenskarnas sätt att betala. Bankerna gör otroliga vinster men inte blir det lägre kostnader för sveriges befolkning, därför gäller endast kontanter för mig.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan kan du se Jönköpingsbornas reaktioner på att Riksbanken skickat ut mer kontanter. Foto: SVT

Så har värdet sett ut på sedlar och mynt som satts i cirkulation

Visa

2018 – 58 miljarder kronor 

2017 – 57 miljarder kronor 

2016 – 65 miljarder kronor  

2015 – 77 miljarder kronor 

2014 – 80 miljarder kronor 

2013 – 88 miljarder kronor 

2012 – 94 miljarder kronor 

2011 – 99 miljarder kronor 

2010 – 104 miljarder kronor 

2009 – 107 miljarder kronor 

2008 – 108 miljarder kronor 

2007 – 109 miljarder kronor

Källa: Riksbanken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer