Foto: Fredrik Weibull

Tuffa länsderbyn väntar i Superettan denna säsong

Publicerad

IFK Värnamo lyckades hålla sig kvar i Superettan i fjol och Jönköpings Södra åkte ur Allsvenskan. Därför blir det länsderbyn i Superettan i år.

– Det ska bli väldigt spännande, det är en extra krydda med derbyn, säger Roar Hansen tränare i IFK Värnamo.

Under påskhelgen drar Superettan i fotboll igång. På söndag möter IFK Värnamo Gefle på bortaplan och för Jönköpings Södra väntar GAIS på Gamla Ullevi.

Tips från sportjournalister

Tidigare i veckan var det upptaktsträff för Superettan och några av landets sportjournalister tippade ett av våra länslag i toppen och det andra i botten av serien. J-Södra är enligt experterna länets bästa lag och tippades sluta femma.

– Det är realistiskt att man tippar oss där, får vi ihop det på ett bra sätt kan vi vara med i toppen. Men det gäller att vara ödmjuk också, vi har ganska många nya killar in, många unga, så det kommer att ta lite tid innan vi är helt i toppform, säger Jörgen Wålemark, ny tränare i klubben efter Jimmy Thelin som i år tränar Elfsborg.

Även Värnamo har en ny tränare efter att Christian Järdler lämnat klubben med buller och bång för tränarjobb i Öster. Nye tränaren Roar Hansen är inte förvånad över experternas tips en 14:e plats, vilket skulle innebära kvalspel för att säkra nytt kontrakt.

– Är det en jämn Superetta, vilket jag tror det kommer att bli i år, så är det den lilla klubbens lott att hamnar där nere i förhandstipsen. Jag lägger inte så mycket energi på det.

Värnamo vann genrepet

När lagen möttes i genrepet inför Superettan på konstgräset i Habo i lördags var det lillebror Värnamo som drog längsta strået och vann matchen med 2-0.

– Vi måste börja med att sätta våra lägen, vi hade många chanser framförallt i första halvlek. Men det var ett genrep, jag hoppas att vi har lite högre kvalité nu när serien drar igång, säger Jörgen Wålemark.

Båda klubbarna har många nya spelare den här säsongen och klubbens tränare medger att det kan ta en stund in på säsongen att få ihop laget som de vill.

– Klubben har gjort ett bra jobb utefter de förutsättningar vi har. Jag är nöjd med de killar jag har i laget, säger Roar Hansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.