Tunnor med farliga kemikalier hade gömts i dolt utrymme

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan hittades flera ton farliga kemikalier inuti ett dolt källarutrymme vid en industri i Jönköping. Kemikalierna har av åklagare beskrivits som en potentiell livsfara för miljontals människor. Nu meddelar Jönköpings kommun att man gjort flera inspektioner på företaget under åren innan upptäckten – men att det dolda källarutrymmet då missats. Nu är kommunen självkritisk.

Jönköpings kommun har under ett antal år haft ögonen på industrin i Hovslätt och har gjort ett antal inspektioner på platsen genom åren. Men när företaget gick i konkurs 2016 upptäcktes ett dolt utrymme i en källarlokal vid industrin – något som man missat vid tidigare inspektioner.

I källarutrymmet hittades flera ton farliga kemikalier förvarade i tunnor.

– Det hade kunnat sluta väldigt illa vid exempelvis en brand om vi inte utfört saneringen i tid, säger David Melle, enhetschef på Miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun i ett pressmeddelande.

Konstaterar brister i tillsynen

Kommunen är nu självkritiska och menar att de visste om att det fanns brister hos företaget, men trots det inte följde upp det på ett sätt som de borde ha gjort. Kommunen menar emellertid att detta beror på att man inte kunde få tag på ägaren till industriföretaget.

– Det är lätt att påstå att vi borde ha avslöjat det här tidigare, men ägaren har enligt vår mening gjort sitt yttersta för att undanhålla information från oss, säger Melle och menar att kommunens rutiner nu har ändrats.

Naturen har påverkats

Industrilokalen revs under hösten ifjol. Hittills har arbetet med omhändertagandet av samtliga kemikalier och rivning av byggnaden kostat över sex miljoner kronor, pengar som Naturvårdsverket har stått för.

Provet som tagits i Tabergsån och i området där industrin låg visar att det finns förhöjda halter av föroreningar i mark och grundvatten.

– Det är naturligtvis inte bra att föroreningar har läckt ut till Tabergsån, men utspädningseffekten blir stor och vår bedömning är att vattenmiljön och människor inte har kommit till skada, säger David Melle.

I klippet ser du polisens bilder från verkstaden och får en snabb genomgång om vad som hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.