Arkivbild Foto: Johan Nilsson / TT

Två anhållna för grovt brott efter polisrazzia

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen genomförde polis i Värnamoområdet samordnade husrannsakningar mot flera adresser. Två personer anhölls för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse vilket ska ha koppling till den senaste tidens brottsproblematik i Värnamo. Personerna var tidigare anhållna i sin frånvaro.

Flera skjutningar har det senaste halvåret inträffat i Värnamo och nu har polis anhållit två personer som har koppling till problembilden. De två är hemmahörande i Jönköpings län.

Förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse

– De två anhållna är misstänkta för ett och samma brott som gäller förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, säger Pernilla Törsleff, åklagaren som leder utredningen kring brotten.

– Personerna tillhör problembilden som vi haft i Värnamo, med bland annat spektakulära skjutningar. De anhållna har inte direkt koppling till skjutningarna och har inte varit anhållna i det sammanhanget tidigare, säger Mattias Ramsö, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Värnamo.

Samordnade husrannsakningar

Polisinsatsen var planerade husrannsakningar som ska ha skett av den regionala insatsstyrkan som använder automatvapen. Personal från Jönköping och Östergötland deltog i tillslagen som skedde på adresser i Värnamo och Gnosjö, men även utanför länet, vilket Värnamo nyheter först rapporterade om.

Insatserna var samordnade och skedde vid samma tidpunkt, klockan 9 på tisdagsmorgonen.

– Problembilden i Värnamo tar vi på största allvar och vi jobbar intensivt med det. Tillslagen idag är ett led i arbetet, men vi kommer att fortsätta arbeta med full kraft, berättar Mattias Ramsö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.