Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marcus Holmquist och Victor Johansson ska simma från Visingsö till Munksjön i Jönköpings centrum. Foto: Gabriel Djärf/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Två elitsimmare simmar från Visingsö till Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Inte sedan 1960-talet har någon lyckats med att simma hela vägen från Visingsö till Jönköping. Men nu ska elitsimmarna Victor Johansson och Marcus Holmquist från Jönköping upprepa bedriften.

– En simmare från JSS, en legendar, Christer Junefelt, gjorde det på 1960-talet. Vi har alltid velat göra det, det är en stor sak för alla JSS-simmare, förklarar Marcus Holmquist.

Det har varit en säsong helt utan tävlingar, nu var det dags att hitta på något. Så tyckte elitsimmarna Victor Johansson och Marcus Holmquist när de beslöt sig för att ta sig an sträckan Visingsö-Jönköping.

Sträcka är ungefär 27 kilometer, men blir något längre eftersom de tänker söka sig närmare land för att få lite lugnare vatten jämfört med om de hade simmat raka vägen.

Kyla – enda hotet

Om vädret är bra och om vattentemperaturen är minst 15 grader tänker de starta vid åtta-tiden på lördagsmorgonen. De räknar med att simturen kommer att ta omkring åtta timmar.

– Med det väder vi har just nu (fredag) och så som förhållandena ser ut att bli imorgon så är det väldigt stor chans att vi klarar detta, säger Victor Johansson.

– Men skulle vi inte kunna slutföra simningen imorgon (lördag) så gör vi ett nytt försök på söndag, menar han.

Bara en vattentemperatur under 15 grader Celsius kan hindra de två från att lyckas med simningen från Visingsö till Jönköping. Foto: Gabriel Djärf/SVT

De två är vana vid simning i öppet vatten, något de har gjort mycket. En följebåt med proviant kommer att åka bredvid dem och om de tvingas avbryta så finns även varma kläder ombord.

– Det är kylan som kan ställa till det ordentligt, för om det blir för kallt så blir det helt enkelt farligt att simma, menar Marcus Holmquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer