”Tjuvarna har ju försökt bryta upp den gamla kassaapparaten i Saltkråkans handelsbod, så den är tyvärr förstörd, säger Robert Glader på Filmbyn. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Två gripna efter inbrott i Filmbyn i Mariannelund

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt i morse utsattes Filmbyn för ett inbrott. Men både tjuvarna och deras bil syntes direkt på Filmbyns larmkameror och ett vaktbolag kunde därför se inbrottet i direktsändning och tidigt larma polisen.

Tjuvarna bröt bland annat upp den gamla kassaapparaten i Saltkråkans affär. Men den är ju rekvisita och var förstås tom.

– Det känns väldigt skönt att larmen har fungerat precis som de ska och polisen och vaktbolaget har agerat snabbt, säger Robert Glader, producent på Filmbyn till SVT Nyheter.

– Det blev en bra test för oss. Det visar ju att det inte bara är att komma hit och hämta grejer.

LÄS MER: Astrids filmmiljöer återskapas i filmby i Mariannelund

Bröt upp Saltkråkans kassaapparat

Tjuvarna har märkligt nog gett sig på den gamla antika kassaapparaten som står i Saltkråkans handelbod.

– Jag vet inte hur de har tänkt, men de har nog trott att det var pengar i den kassaapparaten. De har ju försökt bryta upp den och också vält omkull bänken den stod på. Så kassaapparaten är tyvärr förstörd, säger Robert  Glader.

– Man kan ju undra lite hur man tänker när man tror att det är pengar i en hundra år gammal kassaapparat som står på en utställning, men det är ju en annan femma!

Tog ett kylskåp med mjölk och kakor

Dessutom har tjuvarna tagit med någon enstaka TV-monitor, lite verktyg och ett kylskåp som innehöll mjölk och kakor. Eventuellt har de fått med sig mer, men det har personalen inte kunnat kontrollera ännu eftersom de inte får gå in i miljön innan polisen undersökt platsen. En del av tjuvgodset kan finnas på kärran till den bil som tjuvarna använde.

– Det är inga större grejer, så det kommer vi kunna att hinna återställa innan vi ska öppna i sommar, säger Robert Glader, producent på Filmbyn till SVT Nyheter.

LÄS MER: Astrid Lindgrens Bullerbydröm till salu – för under en miljon

Ett vaktbolag ska ha sett några personer ta sig in på Filmbyns byggarbetsplats klockan 04.20 i morse. Polisen skickade en patrull till Mariannelund och kom i fatt tjuvarnas bil i Mariannelund. Tjuvarna körde då på polisbilen och lämnade sedan sin bil. Ingen polis skadades, men polisbilen fick bärgas. De båda misstänkta tjuvarna kunde gripas på plats. Den ene flydde till fots, men polis med hund hann ifatt honom. Enligt polisens första uppgifter ska det ha funnits misstänkt stöldgods i bilen med släpkärra.

– De finns ju fångade på bevakningskamerorna, så jag tror inte det blir ett så svårt utredningsarbete för polisen, säger Robert Glader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.