Foto: Jonas Tubbin/SVT

Två lag från länet i SM-slutspelet i volleyboll

Publicerad

På lördag drar SM-slutspelet i volleyboll igång. I damernas kvartsfinal börjar Gislaved hemma mot Örebro och på herrsidan möter Habo suveräna seriesegrarna Linköping hemma i sporthallen.

– De har 22 raka segrar, så de är förstås skyhöga favoriter, säger assisterande coachen Per Åkerstedt.

Enligt honom måste Habo spela på topp och Linköping underprestera om Habo ska kunna ta sig vidare till en semifinal. Lagen har mötts två gånger under seriespelet och Linköping har vunnit båda.

– Vi har slagit alla lag förutom Linköping denna säsong, så det finns potential i laget.

Habo fick bygga ett helt nytt lag inför denna säsong och spelande tränaren Jackson Maris, en 24-åring från Kanada, har enligt Per Åkerstedt fått ihop laget bra. Habo slutade sexa i grundserien.

– Vi har ju ett helt nytt lag och det tog ungefär tio matcher innan det började sitta, säger Per Åkerstedt, som hoppas på en fullsatt sporthall på lördag, vilket innebär drygt 500 åskådare.

Tre giganter på damsidan

Länets andra lag i SM-slutspelet i volleyboll är Gislaved, som även de har tufft motstånd i kvartsfinalserien.

– Det är tre giganter i svensk volleyboll på damsidan. Det är Örebro, Hylte och Engelholm, säger Bo Hallberg, coach i Gislaved.

För att kunna besegra Örebro, som slutade trea i elitserien, krävs topprestationer av Gislaveds samtliga spelare.

– De är ganska säkra på att vinna mot oss och då kan det finnas en chans att de underskattar oss, säger Bo Hallberg.

Gislavedscoachen är mycket nöjd med vad tjejerna har presterat under säsongen. Det unga laget slutade på en sjätte plats i elitserien.

– Vi fick plocka upp sex nya spelare från ungdomsleden inför denna säsong och de har gjort en jättebra resa, säger Bo Hallberg som varit coach i Gislaved sedan 1974.

Han hoppas på en fullsatt sporthall, vilket innebär drygt 200 åskådare.

Kvartsfinalerna på både dam- och herrsidan spelas i bästa av fem matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.