Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två män döms för sexuella övergrepp mot ung kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Två män har nu dömts av Eksjö tingsrätt för sexuella övergrepp mot en ung kvinna. En man i 20-årsåldern döms för våldtäkt och mannens jämnårige kamrat döms för grovt sexuellt tvång. Kamraten har tidigare hörts som vittne i ärendet.

Brotten begicks under Valborgsnatten 2017 i Vetlanda kommun. En av männen dömdes i december samma år till åtta månaders fängelse för våldtäkten och domen överklagades sedan till Göta hovrätt.

Men under hovrättsförhandlingarna framkom även misstankar mot den andra mannen, som tidigare hörts som vittne under rättegången, och Göta hovrätt beslutade då att rättegången skulle tas om.   

Döms till fängelse

Nu döms båda männen för övergrepp mot den unga kvinnan.

Mannen i 20-årsåldern, som är hemmahörande i Oskarshamns kommun, döms till fängelse i ett år och fyra månader. Kamraten, som är hemmahörande i Vetlanda kommun, döms till samhällstjänst i 120 timmar för grovt sexuellt tvång.

Sperma i trosor

Båda männen förnekar brott. Mannen från Oskarshamns kommun har erkänt att han rört vid kvinnan på ett sexuellt sätt, men menar att beröringen inte varit jämförbar med ett samlag.

Men Eksjö tingsrätt menar att kvinnan lämnat en trovärdig berättelse och att hon befunnit sig särskilt utsatt situation. Den andra mannen döms eftersom hans sperma hittats i den unga kvinnans trosor.

Männen ska även gemensamt betala över 175 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.