Trångt eller luftigt? Hur upplever du kollektivtrafiken under pandemin? Dela med dig i vår chatt! Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vad tänker du om trängseln i kollektivtrafiken?

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara svårt att hålla avstånd till andra människor på bussar och tåg. Vad tänker du om trängseln i kollektivtrafiken under pandemin?

Trängsel i kollektivtrafiken har blivit vardag i Jönköpings kommun trots den rådande coronapandemin. Dela med dig av dina tankar och upplevelser av att resa kollektivt i vår chatt.

Vad har du för erfarenhet av kollektivtrafiken under coronapandemin?

Mamma • Det skrivs mycket om kollektivtrafiken inne i Jönköping men hur ser det ut i resten av länet?
Vår dotter har inget val. Hon kliver på en fullsatt buss i ett litet samhälle varje morgon för att ta sig till gymnasiet. Vi försöker anpassa våra arbetstider så mycket vi kan för att hon ska kunna åka med oss men vi får det inte att fungera varje dag.

Hej! Det är en bra fråga om hur det ser ut i resten av länet. I det här fallet kom just denna idé från mig på grund av ett Facebookinlägg i en grupp som rör just Jönköpings kommun.

Rekommenderar dig om att se videon i denna artikel för att se vad smittskyddsläkaren tänker om smittorisken i kollektivtrafiken generellt.

Det är nog inte sista gången kollektivtrafiken uppmärksammas av oss i samband med coronapandemin. Mejla gärna mig, simon.fredling@svt.se

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/darfor-rader-inte-skarpta-coronarestriktioner-pa-bussarna

Annika • Full bokade tåg, trångt, många som kommer och går. Man får sitta axel mot axel med någon man aldrig träffat tidigare i fler timmar. Att välja en plats där man inte får någon bredvid sig går bara på snabb tågen. Snabb tågen går bara mellan större orter.

Frida • Smittskyddsläkaren säger att alla har ett eget ansvar att inte trängas på bussar, att man ska välja annan buss om det är trångt osv. Hur lätt är det för skolelever att göra det? En annan buss innebär försening till skolan, med allt vad det sen innebär! Att inte alls åka bussen - ja det förstår väl alla vad det leder till för skoleleverna. Otillåten frånvaro som i slutändan kan påverka betygen osv. Smittskyddsläkaren verkar vara dåligt insatt i hur smittan beter sig i kollektivtrafiken eftersom hon påstår att det inte sprids speciellt mycket där. Vilket FHM har konstaterat att det gör!

Hej Frida! Vet inte exakt vilket konstaterande av FHM du syftar på.

Smittskyddsläkaren i Jönköping är inte ensam om att prata om en relativt låg smittspridning i kollektivtrafiken, vad jag vet syns inga nya skärpta restriktioner någonstans i Sverige.

Viktigt att komma ihåg är vad smittskyddsläkaren syftar på när hon pratar om en låg smittspridning i kollektivtrafiken, det handlar om vad som gått att bevisa hittills.

Trots detta ska man undvika att resa med en buss fullproppad av människor. Jag förstår att det är lättare sagt än gjort att undvika att resa i kollektivtrafiken i sådana situationer.

/Simon, reporter.

Frida • Ser flera som tycker att ungdomarna ska cykla istället för att ta bussen. I Jkpg och andra större städer är det förenat med ren livsfara att cykla i rusningstid! Och på vintern är det nästan omöjligt att cykla pga ishalka. Skolelever ska SJÄLVKLART kunna åka bussen! De ska kunna ta sig till och från skolan på ett säkert sätt, inget att diskutera. Fixa fler bussar vid rusningstider, ordna bussar för ENBART skolelever och sluta gnäll på på dessa ungdomar! Välj annat alternativ, ni som kan. Men låt skoleleverna få åka buss till skolan!

Kerstin Norman • Det är väl dags att börja tänka ”kupéer” i kollektivtrafiken. De behöver inte vara stora men försedda med VENTILATION. Låt uppfinnare tävla!!!

Vincent • Ser att busstrafiken lyfts fram om och om igen som om den utgör en stor smitthärd, men vad vi sett än så länge pekar ju väldigt lite på att det faktiskt är så i verkligheten.

Hej Vincent! Det stämmer, utifrån vad man kan bevisa i nuläget. Men många tycker att trängseln är obehaglig.

Men exakt det du nämner är anledningen till varför jag gjorde den här intervjun som publicerades i samband med vårt videoklipp om bussträngsel.

Därför råder inte skärpta coronarestriktioner på bussarna.

/Simon, reporter.

Anon • Tycker definitivt att trängseln på bussar är ett problem, men att säga ”ta inte bussen” utan att ändra något annat är ju korkat?? Ändra start och sluttider för skolor så inte alla måste åka samtidigt! Också, om busschauffören bara slutar släppa på folk, vem tar ansvar för att man kommer sent?

Hej Anon! Intressant synpunkt! För det är det smittskyddsläkaren i Jönköping säger, undvik att ta en trång buss.

Pratat med en del som tar tidigare bussar men också möts av trängsel, hur tidigt ska man åka till jobbet om man måste åka buss? Och om man kommer sent, vem tar då ansvar för det? Kanske kan bli ett uppföljande reportage?

/Simon, reporter.

Helene Tagesson • Bra att Kommuntrafikens problem lyfts men OBS...
Den smittohärd som Idrotten blivit bör få hårdare restriktioner, inte bara restauranger!

Jan • Jag ser hur det är fullt med ungdomar på snabbmatrestauranger, fullt med ungdomar i kollektivtrafiken, fullt på samlingsplatser, mest med ungdomar. Men det är ju klart då de inte har någon som säger till om restriktionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.