Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du de ukrainska barnen som har återförenats. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Ukrainska barn återförenas på läger utanför Vetlanda

Publicerad

Sedan krigets början har de varit åtskilda i olika länder i Europa. Några flydde till västra delarna av Ukraina, några till Polen och några få kom till Sverige och Vetlanda. Nu har de återförenats på ett sommarläger på höglandet.

Det är cirka 30 skolungdomar från Ukraina som kommit till sommarlägret i Björköby mellan Nässjö och Vetlanda. I Kiev i Ukraina träffas de vanligtvis på samma grundskola, men sedan Rysslands invasion av landet har många flytt med sina familjer från sina hem. Det är organisationen Sweden help east som arrangerar lägret.

– Det är naturligtvis jättefint att få vara med och bidra till att ungdomarna får träffa varandra igen. Det var en glädje att se dem kliva av bussen här, säger Mikael Lindén som är ordförande för Sweden help east.

Återförenas med klasskamrater

Majoriteten av ungdomarna kom till lägret från olika länder i central- och östeuropa men några kom från städer i Sverige och bland annat från Vetlanda. Förutom att återförenas med sina klasskamrater har de också träffat skolans rektor och några lärare igen.

– Jag ville vara med och skapa det här för barnen, för lärarna och för mig själv också och visa en liten bit av hur det var förut eftersom allt i våra liv har förändrats, säger Kseniia Panasiuk, rektor på skolan Friends i Kiev.

Lek, dans och sång

Barnen är mellan 8 och 13 år gamla. Under lägret har de besökt många platser omkring Vetlanda och satt ihop en dans- och sångföreställning som de uppträdde med i Vetlanda Folkets park under tisdagen. 

Se barnens föreställning från lägret i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.