Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Felicia Dahlberg, undersköterska Jönköping, berättar för en åttondeklassare om vårdyrkets fördelar. Se mer om arbetet med att locka nya vårdstudenter i klippet. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Undersköterskans bästa argument för att få högstadieungdomarna att välja vårdyrket

Publicerad

För att hitta ny vårdpersonal för framtiden söker sig nu Region Jönköpings län ända ner till högstadiet för att locka ungdomarna. Undersköterskan Felicia Rydholm laddade med sina bästa argument för att intressera ungdomarna.

Region Jönköpings län behöver de kommande åren mellan 250-300 nya sjuksköterskor och 150 – 175 nya undersköterskor per år för att klara verksamheten. För att lyckas med det finns det en kompetensförsörjningsenhet på regionen som jobbar med att attrahera och rekrytera nya medarbetare. Nyligen försökte man locka åttondeklassare på en branschmässa i Jönköping.

– Det är väldigt viktigt att nå ungdomarna tidigt. Det är nu de bildar sin uppfattning och börjar lyssna runt inför sitt val till gymnasiet. Och då vill vi lyfta fram vården som ett väldigt betydelsefullt jobb, säger Fia Magnusson, chef kompetensförsörjningsenheten Region Jönköpings län.

Vet ni vad som är viktigt för ungdomarna i den här åldern inför deras framtida yrkesval?

– Vi vet en del, men ändå kanske vi vet för lite och skulle behöva prata mer med ungdomarna om det, säger Fia Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.