John Ahlström, jobbar med samtalsstöd i J-Södras ungdomsakademi. Tillsammans med soelare i de äldre ungdomslagen har han ett projekt där spelarna hjälper till på Hela människan. Se hur det har påverkat spelarna i inslaget ovan. Foto: SVT

Unga fotbollsspelare hjälper hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Unga J-Södraspelare har under året hjälpt hemlösa och socialt utsatta genom att en gång i veckan hjälpa till inom organisationen Hela människans verksamhet.

– Spelarna i J-Södras U17- och U19-lag har hjälpt till med den så kallade brödrundan. Vi åker runt till bagerier och kaféer och samlar ihop gårdagens bröd och lunch som dessa verksamheter skänker. Sedan har de delat ut detta på Hela människans boenden, säger John Ahlström, som har varit samordnare för projektet.

Vidgade perspektiv

Totalt är det ett 40-tal fotbollskillar som ingått i projektet. En gång i veckan har 4-5 killar åt gången hjälpt till i Hela människans verksamhet.

– Syftet är ju dels att få hjälpa andra människor och dels att vidga ungdomarnas perspektiv, säger John Ahlström.

Melvin Appelberg och William Swefors tycker att projektet har gett dem viktiga erfarenheter. Foto: SVT

Vi träffar en trio fotbollskillar som drömmer om att kunna livnära sig på sitt största intresse i framtiden. Det är Elliot Wik, 17, Melvin Appelberg, 16, och William Svefors, 19, som denna dag hjälper till i köket i Hela människans lokaler.

De tycker att det har varit en nyttig erfarenhet att få träffa och hjälpa människor som är socialt utsatta i samhället.

Positivt för lagsammanhållningen

Elliot Wik är en av killarna som hjälpt till på Hela människan. Foto: SVT

Den unga fotbollstrion tror dessutom att det har påverkat laget på ett positivt sätt.

– Det är en sak att spela fotboll ihop. Nu gör vi en annan sak ihop som har med samhället att göra. Det tror jag gör oss starkare som lag, mer eniga, säger Elliot Wik.

Initiativtagaren till projektet, John Ahlström, hoppas på en fortsättning även i framtiden.

– Vi får se om det blir tillsammans med Hela människan eller om det blir något annat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.