Idag inleds rättgången mot den kvinna som behandlade en man med akupunktur och är misstänkt för att ha orsakat hans död. Foto: TT/SVT/Arkiv

Man dog efter akupunktur – idag börjar rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Den akupunktör från Jönköpings län som är misstänkt för grovt vållande till annans död, ställs under tisdagen inför rätta i Jönköpings tingsrätt. Enligt åtalet ska nålar ha placerats på mannens bröstkorg och orsakat en blödning som resulterat i hans död, men kvinnan nekar till brott.

Det var i mars 2018 som den åtalade kvinnan, vid en privat mottagning, utförde en akupunkturbehandling på en cancersjuk man som senare avled.

En nål misstänks ha skadat mannens hjärta så att han senare avled och enligt åklagaren har kvinnan varit oaktsam och medvetet tagit risker av allvarligt slag.

Försvaret har en helt annan bild av dödsorsaken.

– Hon har inte utfört akupunktur i bröstregionen, på andra ställen på kroppen men inte över hjärtat, säger Henrik Sjöman, kvinnans försvarare.

Egen undersökning

Inför rättegången har försvaret gjort en egen medicinsk undersökning som ska presenteras under rättegången som pågår i två dagar.

– Det är mycket osannolikt att dödsfallet har med akupunktur att göra, säger Sjöman.

Den avlidne mannen led av leukemi och hade under flera års tid fått akupunktur hos den nu åtalade kvinnan. Den aktuella dagen ska mannen enligt försvaret ha varit svag och i dåligt skick.

Rättegången inleds i Jönköpings tingsrätt klockan nio på tisdagen och SVT Nyheter Jönköping bevakar den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.