Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett 30-tal vårdpersonal samlades för att lämna namnunderskrifter till jönköpingspolitiker om det nya vårdschemat. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Uppretad stämning när vårdpersonal mötte politikerna om nya schemat

Publicerad

Upprörd vårdpersonal lämnade på torsdagsmorgonen över namnunderskrifter mot det nya schemat inom omsorgen till politiker i Jönköpings kommunfullmäktige. Den främsta kritiken handlar om att det blir mer helgjobb – och personalen upplever ingen delaktighet i schemaläggningen.

I klippet: Hör uppretad vårdpersonal kritisera de styrande politikerna i äldrenämnden och kommunfullmäktige.

Det nya schemat inom bland annat äldreomsorgen har skapat heta känslor bland vårdpersonal. När ett 30-tal vårdpersonal på torsdagsmorgonen mötte politiker från kommunfullmäktige i Jönköping var det uppretad stämning.

Det var främst äldrenämndens ordförande Elin Rydberg (S) och kommunalrådet Andreas Persson (S) som hamnade i skottgluggen för kritiken.

– Nu är gränsen nådd, personal säger upp sig och det är redan sen tidigare svårt att få in personal, sa en av demonstranterna.

– Vi vill ha delaktighet kring vårt schema och reagerar bland annat på att vi ska jobba varannan helg, sa Katarina Landén, en av initiativtagarna till namnunderskrifterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.