Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Rydberg (S), äldrenämndens ordförande i Jönköping, försvarar det nya schemat för omsorgspersonalen i kommunen. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Politiker om schemakritiken: ”Det finns möjlighet till flexibilitet i schemaläggningen”

Publicerad

På måndag träder det nya schemat i kraft för omsorgspersonalen inom kommunerna. Det bygger på det nya EU-direktivet om minst 11 timmars dygnsvila. Protesterna från personal har varit stora – men äldrenämndens ordförande i Jönköping menar att det finns möjlighet till flexibilitet i schemaläggningen.

I klippet: hör hur Elin Rydberg (S), ordförande äldrenämnden Jönköpings kommun, ser på kritiken mot det nya schemat.

På måndag träder det nya EU-direktivet i kraft, som innebär krav på 11 timmars vila mellan arbetspassen. Det innebär att personalen inom kommunernas omsorg får nya scheman och i Jönköping skrotar man bland annat de delade turerna.

– Vi måste se till att vi följer arbetstidslagstiftningen med dygnsvila och veckovila. Och då tar vi bland annat bort passen där man jobbar sen kväll och sen börjar tidig morgon, säger Elin Rydberg (S), ordförande äldrenämnden.

Kraftiga protester

Rekommendationen från kommunen är fyraveckorsscheman, som i praktiken innebär jobb varannan helg för personalen. Personal har protesterat kraftigt mot de nya schemana och under torsdagen planeras ytterligare manifestationer i Jönköping och Gnosjö.

– Såklart man är orolig att folk ska sluta, personalen är vår viktigaste resurs, säger Elin Rydberg (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.