Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personalen på äldreboende rasar mot nytt schema Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Personalen på äldreboende i Jönköpings kommun rasar mot nytt schema

Publicerad

I höst får tre tusen anställda inom äldreomsorgen nytt schema. Det nya schemat innebär bland annat arbete varannan helg och inga fler delade turer. Men det personalen reagerar mest på är att Jönköpings kommun tar EU-direktivet om elva timmars dygnsvila ett steg längre och lägger 13 timmars dygnsvila. 

Det nya schemat gäller inom hela socialförvaltningens verksamheter, men inom funktionshinderomsorgen har vissa justeringar gjorts. För de 3 000 anställda i äldreomsorgen kommer det att finnas några schemamallar att välja på, men det är nu slut på att styra sina egna scheman.

– Det har ju varit en morot för mig, att veta att jag kan lägga fler pass under en period för att kunna vara mer ledig sedan. Det har gjort att jag har fått ihop mitt privatliv och arbetsliv, säger Joanna Jansen, undersköterska.

Oro över vardagen

Viveca Johansson har jobbat inom äldreomsorgen i tjugo år. Hon oroar sig nu för hur hon, som ensamstående ska få vardagen att gå ihop.

– Vissa veckor kommer jag inte träffa min son, och det är inte lätt att hitta barnvakt till honom, eftersom han har en funktionsvariation.

Viveka Johansson får inte längre ihop sitt arbetsliv och familjeliv. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Steg i fel riktning

De senaste veckorna har SVT Nyheter Jönköping fått många mail från oroliga anställda. Oron handlar dels om den egna situationen, men också hur kommunen ska få ihop tillräckligt med personal för att täcka.

– Detta är ett steg i fel riktning i en bransch som redan har extremt stora svårigheter att locka till sig ungdomar. Man fortsätter att dra ner statusen i vår yrkesroll, skriver en nattpersonal på ett äldreboende.

– Att sälja in förändringar med fler och kortare arbetspass med den lilla extra kryddan att många även tvingas arbeta fler helgpass och sedan kalla det för hälsosamma arbetstider är för mig mycket märkligt, skriver en anställd.

– Vi bytte schema  2022. Nu mår vi generellt mycket bättre och känner att vi har ett bra schema och orkar både att arbeta och ha ett liv utanför arbetet. Ska vi arbeta varannan helg igen är vi rädda att det kommer bli fler sjukskrivningar och folk som känner att de måste gå ner i procent, skriver en annan.

I klippet ovan hör du Joanna Jansen, Åsa Lindh och Viveca Johansson berätta hur det nya schemat påverkar dem. Här nedan här du kommunens svar:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Camilla Johansson är äldreomsorgschef i Jönköpings kommun. Hon hoppas att de anställda ska bli nöjda med det nya schemat. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.