Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Kommunals möte i Jönköping samlades ett hundratal anställda inom vård och omsorg i kommunen. I klippet hör du hur de tror att det nya schemat kommer att påverka dem. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Omsorgspersonal: Det är dags att vi står upp för oss själva

Uppdaterad
Publicerad

De anställda inom vård och omsorg i Jönköpings kommun är upprörda. Till hösten ändras deras schema och enligt många av det hundratalet medlemmar som träffades på tisdagskvällen innebär förändringen stora försämringar för dem.

Trots att representanter från Jönköpings kommun haft över två veckor på sig lyckades man inte få fram en representant till medlemsmötet. Det buades högt när medlemmarna fick veta det.

– Det handlar om EU-direktivet om elva timmars dygnsvila som Jönköpings kommun gjort om till tretton timmars dygnsvila. Det handlar om att vård- och omsorgspersonalen nu ska jobba varannan helg och det handlar om att det ska bli fasta scheman över alla verksamheter, berättar David Svensson som är sektionsordförande inom vård och omsorg för Kommunal i Jönköping.

Kommer inte kunna jobba kvar

Missnöjet över det som personalen ser som stora försämringar har pyrt i några veckor, sedan de fick beskedet. Till SVT har det kommit många mejl där flera berättar att de inte kommer att kunna jobba kvar.

– Vi har nyligen släppt en rapport om att det är en majoritet som vill lämna äldreomsorgen. Vi behöver få bättre villkor, säger David Svensson.

I klippet hör du röster från medlemsmötet på tisdagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.