Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Camilla Johansson är äldreomsorgschef i Jönköpings kommun. Hon hoppas att de anställda ska bli nöjda med det nya schemat. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Slut med långa arbetspass och fri schemaläggning i Jönköpings kommun

Publicerad

Från och med oktober införs EU-direktivet på elva timmars dygnsvila även på verksamheter som hittills inte haft det. Men på socialförvaltningen i Jönköpings kommun går man ett steg längre och inför tretton timmars vila mellan passen.

– Vi gör det för att ta höjd för oförutsedda händelser. Vi vet att personal blir sjuk eller att någon av våra äldre kan bli sjuka och personal måste stanna över. Med de nya reglerna behöver vi kompensera direkt, vid nästa arbetspass, så arbetstagaren får minst elva timmars dygnsvila direkt och då riskerar vi att få en snöbollseffekt, säger Camilla Johansson, äldreomsorgschef i Jönköpings kommun.

Redan infört schemat

Det nya schemat börjar gälla i oktober och innebär bland annat att personalen ska tjänstgöra varannan helg, istället två av fem helger. Det innebär också att möjligheten att själv vara med och styra över sitt schema försvinner, då kommunen inför ett antal schemamallar som ska gälla på alla arbetsplatser.

– Vi har haft detta schemat på vissa ställen redan och personalen har upplevt att det är bättre, säger Camilla Johansson.

”Förstår att det finns oro”

Men reaktionerna är starka och flera säger att de inte kommer att få ihop sina arbetsliv och privatliv och därmed tvingas säga upp sig.

– Jag förstår att det finns en oro, det gör det alltid när scheman ändras, men det gäller att komma ihåg att vi gör det här för att personalen ska må bättre. Det är klart att det är tufft att jobba långa pass, gå hem och sova några timmar och sedan jobba ytterligare ett långt pass.

Kräver det här att ni anställer fler?

– Det kan bli så och det är klart att jag är orolig eftersom det är svårt att hitta personal redan nu. Men vi tror att det här kommer bli bättre för personalen, säger Camilla Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.