Metoden, som de kallar för LEIF (Lugnt effektivt med individen i fokus), började de testa förra sommaren. I korthet innebär den att verksamheten i högre grad anpassas efter önskemål och behov hos de boende. Förr skulle alla upp till frukost vid nio, med det nya arbetssättet innebär det att vissa äter frukost tidigare och andra senare.
– Det var väldigt stressigt mellan sju och nio och många i personalen var väldigt tröttkörda då och skulle orka jobba ända fram till 16, säger Adnan Jasarevic, enhetschef på äldreboendet Luddö.
Jämnare arbetsflöde
Med det nya arbetssättet, som också personalen har varit med och tagit fram, har det blivit ett jämnare flöde för personalen med tydligare arbetsuppgifter.
– Jag har tre boenden som jag har ansvar för, men givetvis hoppar jag in och hjälper till någon annanstans om det behövs, säger undersköterskan Camila Stjärnhäll som jobbat inom omsorgen i 20 år.
Antalet gånger som de äldre trycker på sina larm för att få hjälp har också minskat med det nya sättet att jobba.
– Jag har haft anhöriga till äldre som har kommit till mig och sagt. Vad bra att ni äntligen har anställt mer personal, men det har vi ju inte gjort, säger Adnan Jasarevic.
Personalen orkar bättre
Han har också sett att sjukskrivningarna i arbetsgruppen har minskat med upp mot åtta procent, och sedan det nya arbetssättet infördes är det ingen bland personalen som sagt upp sig.
Långa arbetspass på upp mot 13 timmar har försvunnit och elva timmars dygnsvila har införts. Camilla Stjärnhäll, som lider av reumatisk sjukdom, trivs med det nya schemat och sättet att arbeta.
– Jag orkar mycket mer nu. Förr orkade jag bara jobba 70 procent – nu har jag gått upp i arbetstid och jobbar 100 procent.
I klippet nedan berättar verksamhetsutvecklaren Emilia Roholt varför kommunen inför LEIF i hela kommunen.