Det svenska språket och hur det svenska välfärdssamhället fungerar, det är delar i den utbildning som 30 utrikesfödda personer med akademisk sjukvårdsutbildning just nu deltar i i Jönköping.
När SVT Jönköping besöker klassen står etik och bemötande och mänskliga rättigheter ur ett svenskt sjukvårdsperspektiv på schemat. En av deltagarna är läkaren Iryna Loriot. Hon kom till Sverige från Vitryssland för 2,5 år sedan.
-Jag vill jobba i mitt yrke så snabbt som möjligt och jag behöver kanske lite hjälp med att förstå hur lagen fungerar i Sverige men jag behöver också språkkunskaper, säger hon.
Stora skillnader
Sjuksköterskan Ilham Moallim från Somalia är en av de andra delatagarna.
-Jag vill jobba med mitt språk, det svenska språket, öva mycket. Jag måste veta vad det finns för skillnader i vården, det finns väldigt stora skillnader, bland annat i behandling av patienter, patienträttigheter och personalrättigheter, säger hon.
Patientnämnden slog larm
Bakom projektet står Hälsohögskolan i Jönköping, Region Jönköpings län, folkuniversitet och arbetsförmedlingen. För ett tag sedan slog Patientnämnden larm om språkproblem hos utländska läkare som redan hade svensk legitimation och förhoppningen är alltså att detta ska stärka kunskaperna och att alla deltagare lättare ska kunna nå svensk legitimation. Det är ett pilotprojekt men förhoppningen är att det bli återkommande.
– Jag hoppas att det är nyttigt för mig, att jag ska komma närmare legitimationen, avslutar Ilham Moallim.