Här pågår kursen som ska få fler att vilja starta företag på landsbygden. Foto: SVT

Utbildas för att starta landsbygdsföretag

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska fler verksamheter startas på landsbygden. Science park har nyligen dragit igång ett utbildningsprogram för entreprenörer som vill starta företag inom besöks- och turistnäringen.

Vi befinner oss på företagsutbildning i Bredaryd. Ett 20-tal personer lyssnar uppmärksamt till en man som berättar om vad man ska tänka på när man startar eget.  Programmet pågår i 10 veckor och deltagarna får bland annat specialisthjälp inom marknadsföring, juridik, bokföring och affärsutveckling. En av deltagarna är Gunnel Sigurd, som vill starta ett bed and breakfast vid Bolmen.

Gunnel Sigurd har en företagsidé. Foto: SVT

– Framförallt vill jag bilda nätverk och få tips om var jag kan hitta hjälp och samarbeten med andra personer och organisationer. Jag hoppas att marknadsföringsbiten är något som jag kan få nytta av, säger hon. 

Ska sälja in sina idéer på en audition

Det sista tillfället består av en audition där deltagarna ska sälja in sin idé till potentiella investerare, partners och kunder.

– Det är ju otroligt härligt att se alla dessa entreprenörer som brinner och vill göra något av sin idé. Att gå från att sitta runt köksbordet och fundera till att verkligen göra någonting. Där tror jag att vi kan göra skillnad, säger Adam Svensson, affärsutvecklare på Science Park. 

Det här med att starta företag, det är ju ändå en rätt stor risk man tar?

Ja, det är det, man kan ju börja i det lilla. Man måste ju prova, man kan ju inte dö nyfiken, avslutar Gunnel Sigurd. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.