15-20 personer har insjuknat efter ett restaurangbesök. Foto: TT

Utbrott av vinterkräksjuka på restaurang

Uppdaterad
Publicerad

Just nu utreds ett stort utbrott av vinterkräksjuka som inträffat på en lunchrestaurang i Jönköping.

Vinterkräksjukan är här och den här veckan är Jönköpings län tillsammans med Stockholm och Östergötland värst drabbade i landet.

Ett stort utbrott där 15-20 personer drabbats utreds just nu på länssjukhuset Ryhov.

– De här personerna har insjuknat kring restaurangbesöket. Vi misstänker att det rör sig om vinterkräksjukan, säger smittskyddsläkare Peter Iveroth.

Handlar det om julbord?

– Nej, det var en vanlig lunch.

Även på sjukhuset

Förutom utbrottet på restaurangen har länssjukhuset själva ett par fall av vinterkräksjukan som gjort att de behövt vidta åtgärder.

– Vi har bara två fall men det är tillräckligt för att ställa till besvär. Vi har intagningsstopp på den avdelningen så att inte smittan sprids.

Han fortsätter:

– Vi är väldigt vaksamma och snabba på att ta prover när någon kräks på sjukhuset. Vi vill verkligen inte ha det i den här miljön.

Tvål och vatten

Peter Iveroth säger att det också kan finnas många fall av sjukdomen ute i samhället som de inte känner till eftersom prover inte tas på privatpersoner. Han säger att det viktigaste för att minska spridningen av vinterkräksjukan är handhygienen. Och det räcker inte med att sprita händerna.

– Man måste tvätta med tvål och vatten. Det är med händerna vi sprider den här sjukdomen. Och får man smittan ska man stanna hemma minst 48 timmar efter att man blivit symptomfri för att förhindra spridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.