Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om den nya lösningen i klippet. Foto: Jessica Gow/TT

Utdragen tvist om 5 600 hyror – så ska den lösas

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen har ännu inte enats om 2024 års hyror i Jönköpings län. Nu tar man till en metod som tidigare inte använts i länet – en skiljeman.

Efter drygt fyra månader har Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen valt att låta en skiljeman lösa tvisten som uppstått kring hyresförhandlingarna hos de privata värdarna i länet. Av de 13 kommunerna i länet är Jönköping den enda kommunen där de två parter lyckats nå en överenskommelse.

Första gången

Därför tar man nu för första gången till det nya systemet med skiljeman, som skyndsamt ska utses av hyresnämnden. Inom sex veckor ska den lägga fram en rekommendation som båda parter ska följa i sin förhandlingsöverenskommelse.

– Vi hade gärna kommit överens tidigare då vår målsättning var att ha relativt snabba förhandlingar, säger Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna.

Hör Jonas Hellberg om skiljeman som lösning i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.