Se Råslättsbon Mahfuze Özers berätta om varför hon och andra utlandsfödda i området inte har vaccinerat sig. Foto: SVT

Därför finns det en ovilja att vaccinera sig

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en ovilja bland utlandsfödda att vaccinera sig mot covid-19. Det säger flera Råslättsbor som SVT träffar idag. Regionen inför drop-in-vaccination på Råslätt eftersom området har låg vaccinationsgrad. Trots det är det många som fortfarande inte tänker vaccinera sig.

Igår kunde SVT berätta att utlandsfödda i socioekonomiskt svaga områden, som Råslätt i Jönköpings kommun, kommer erbjudas drop-in-vaccination inom kort. Men trots lättare tillgänglighet för vaccination, menar flera Råslättsbor att deras grannar och vänner i området redan bestämt sig för att inte vaccineras.

Mahfuze Özer bor på Råslätt, hon har inte vaccinerat sig och tänker inte göra det i nuläget. Hon berättar om tankar bland utlandsfödda hon träffar som delar hennes åsikt att sjukdomen är en del av livets gång.

Det finns människor som känner ilska över att en del väljer bort vaccin, vad tänker du om det?

– Man måste respektera människors val, men visst finns en rädsla och en oro, säger Mahfuze Özer.

Fler ovaccinerade än vaccinerade

Råslätt är det område i Jönköpings län där lägst andel vaccinerats, det handlar om ungefär 40 procent. En av dem är Faten Ayob, som nyligen fått sin andra spruta.

– Men alla jag pratar med säger att de inte tänker ta vaccinet, säger hon.

Hör fler Råslättsbor berätta om varför det finns en ovilja att ta vaccin i klippet  högst upp

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.