Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar utomhuspedagogen Linus Ögren om varför han bara ser fördelar med utomhuspedagogik. Foto: SVT

Utomhuspedagogen Linus ser bara fördelar med utomhuspedagogik

Publicerad

Skolorna har mycket att vinna på att undervisa sina elever utomhus, det menar Maria Hammarsten, universitetsadjunkt på högskolan i Jönköping som forskar om utomhuspedagogik. Och hon får medhåll från utomhuspedagogen Linus Ögren på Attarpsskolan i Bankeryd.

– Utomhuspedagogik är fantastiskt. Jättekul att arbeta med och nyttigt för eleverna, säger han.

Attarpsskolans elever i årskurs två fick nyligen besök av fem blivande lärare med inriktning på fritidshem från Högskolan i Jönköping. De höll i en lektion utomhus. Något som eleverna på skolan är vana vid. Studenternas lärare Maria Hammarsten ser många fördelar med utomhuspedagogik:

– Vissa skolor är inte byggda för de stora grupper vi har idag och vissa upplever klassrummet som ganska stressande. Här kan man få en återhämtning, säger hon.

Linus Ögren har arbetat som utomhuspedagog i fyra år. Han tycker inte det finns några svårigheter med att hålla lektioner utomhus oavsett väder och vind. Att skolan dessutom byggt ett vindskydd i skolskogen har också förbättrat möjligheterna.

Minskad stress för eleverna

Maria Hammarsten, universitetsadjunkt vid HLK och även kursansvarig för kursen utomhuspedagogik för grundlärare fritidshem säger att det för vissa elever är nödvändigt att lämna klassrumsmiljön.

– Det här är ju en stressreducerande och hälsosam miljö, säger hon.

I klippet svarar Linus Ögren på tre frågor om utomhuspedagogiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.