Utredningen kring den man som häktats misstänkt för att ha knivskurit en polis i Jönköping kommer nu att bedrivas av polismyndigheten i Östergötland, detta för att undvika risken för jäv. Foto: SVT/Johannes Tolf

Utredning kring knivskuren polisman flyttas efter risk för jäv

Uppdaterad
Publicerad

Risk för jäv gör att utredningen om knivskärningen mot en polis i Jönköping tidigare i veckan kommer flyttas. Utredningen ska inte bedrivas av polisen i Jönköpings län utan istället av polisen i Östergötland.

Frågan om jäv väcktes när häktningsförhandling hölls på torsdagen mot den misstänkte mannen som är i 55-årsåldern. Den misstänkte meddelade via sin advokat Uno Karlsson att han ansåg att polisens utredare som var på plats i rättssalen inte skulle få närvara.

Polisens utredare lämnade rättssalen och förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för försök till mord på polismannen, som blev attackerad när han försökte avstyra ett bråk på sin lediga tid.

Efter förhandlingen togs  beslut att utredningen flyttas.

– Utredare från polisområde Östergötland kommer ta över, bekräftar Stefan Sundling chef för polisens Grova brottsgrupp i Jönköping, i ett mejl till SVT. 

Det blir även en åklagare från annat håll i landet som håller i förundersökningen.

Mer om händelsen som inträffade natten till i måndags ser du i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En polisman skadades då han blev knivskuren i samband med att han skulle avstyra ett bråk. Händelsen inträffade i Hagaområdet i Jönköping. Foto: Johannes Tolf/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.