Pandemin har påverkat handeln, men nu ser många att de äldre kunderna börjar återvända. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Fler äldre ute i handeln när många vaccinerats

Uppdaterad
Publicerad

Många butiker har haft det tufft under pandemin. Men i och med att vaccinationerna har kommit igång ordentligt ser många handlare nu en ljusning.

På Asecs i Jönköping har ökningen märkts av tydligt i köpcentrumets butiker. Centrumchefen Lars Bröms berättar att det är många fler äldre ute nu än vad det har varit sedan pandemin bröt ut.

Han menar på att pandemin påverkat verksamheten mycket, men att nu börjar återgå till det normala igen.

Corona Jönköping

Smittskyddsläkaren: Gör ärenden

Malin Bengnér, smittskyddsläkare Region Jönköpings län, tycker att de som fått sina vaccin ska våga sig ut mer, men inte vara ute i köpcentrum i onödan mer än att för att göra sina ärenden.

Fler äldre vågar sig ut i butiker efter att ha fått sina vaccin. Foto: Hanna Källebring/SVT

Även Anders Wallin, VD och centrumledare, Värnamo city, ser en tydlig trend.

– Vi märker att det är många fler äldre som vågar sig ut nu i takt med att antal vaccinerade ökar, säger han.

Han förklarar också att de trots allt har klarat sig förhållandevis bra, även om pandemin givetvis har påverkat handeln negativt. Att ingen butik har behövts gå i konkurs under pandemin, är de tacksamma för.

Skillnad i fler kommuner

Någon mer som har märkt av att det börjar bli positivare tongångar ute i handeln är Pär-Anders Davidsson, VD på näringslivsbolaget Tranås United. Han tror att ökningen i handeln den senaste tiden beror på att många hunnit bli vaccinerade, men även att våren och mildare väder är i antågande.

– Vi tycker att vi följer trenden som syns runtom i Sverige i handeln just nu. Kanske till och med att det ser ännu ljusare ut för oss, säger Pär-Anders.

Via deras senaste egna mätning så uppgav 90 procent av stadens handlare att de hade ökat sin omsättning under den senaste tiden, medan enbart tio procent tyckte att den låg på samma nivå som tidigare eller att den sjunkit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet