Foto: TT

Vaggeryds kommun inför ”nattis”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer även Vaggeryds kommun erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid, alltså tidig morgon, sena kvällar och nätter. Det beslutade kommunfullmäktige tidigare i veckan.

– Det kommer införas under 2018, säger Jenny Larsen, (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

I länet har det tidigare bara varit Vaggeryd, Aneby och Gnosjö som inte har erbjudit så kallat ”nattis”, men i veckan beslutade kommunfullmäktige i Vaggeryd att införa barnomsorg på obekväma arbetstider.

– Vi har sett att det finns en bred efterfrågan i kommunen, inte bara i centralorten, säger Jenny Larsen (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

LÄS MER: Kommunerna som inte erbjuder ”nattis”

Det var Vänsterpartiets Martin Damberg som lämnade in en motion om barnomsorg på obekväma tider i början på 2015. Sedan dess har bland annat en enkät gått ut till föräldrar i Vaggeryd, för att undersöka hur stor efterfrågan är.

Men nu är det alltså klart att det kommer att erbjudas någon form av barnomsorg som sträcker sig utanför de ordinarie öppettiderna som är 06-18.

– Vi har varit i kontakt med en del föräldrar tidigare men vi måste göra en noggrannare undersökning av efterfrågan, säger Jenny Larsen (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Olika lösningar

400.000 kronor ska användas till den utökade barnomsorgen, men exakt hur den ska utformas är inte klart. Andra kommuner har olika lösningar, till exempel när det gäller om det är en eller flera förskolor i kommunen som erbjuder den utökade barnomsorgen.

I Vaggeryd har man även tittat på vad det skulle kosta att ha en verksamhet där en barnskötare kommer hem till barnen och sover hos dem vid behov.

– Det viktigaste för mig är att vi har en likvärdighet och kan erbjuda det här så brett som möjligt. Det ska vara attraktivt även för de som bor på landsbygden, säger Jenny Larsen (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.