Lärarförbundets ranking sammanställer statistik för landets samtliga 290 kommuner. Foto: TT/Arkivbild

Vaggeryds kommun sjunker stort i skolranking

Uppdaterad
Publicerad

Vaggeryds kommun sjunker stort i Lärarförbundets ranking ”Bästa skolkommun” som presenterades idag. Förra året hamnade kommunen på plats 18 i landet, men har nu backat till plats 226. Även Aneby och Jönköping är några av kommunerna i länet som tappar placeringar.

Rankingen bygger på statistik från bland annat Statistiska centralbyrån och fackförbundet tittar exempelvis på lärartäthet, resurser till undervisningen och betygsresultat för årskurs 9.

Siffrorna i rankningen släpar efter ett år och årets ranking omfattar läsåret 2016/2017.

Per-Erik Lorentzon, chef för Barn- och utbildningsförvaltningen i Vaggeryd, menar att det främst var meritvärdet i årskurs 9 och andelen gymnasiebehöriga elever som påverkat kommunens placering.

– De här siffrorna fick vi redan för ett år sedan. När vi hamnade på plats 18 förra året var det absolut ingen glädje, säger han. 

Förbättrat resultaten

Enligt Per-Erik Lorentzon har Vaggeryds kommun förbättrat resultaten för eleverna som gick ut läsåret 2017/2018 och placerar sig nu strax under riksgenomsnittet.  

– Vi har gjort ett jättejobb. Vi firade inte med tårta förra året och det blir inga gravöl i år, säger han.

Länets största kommun Jönköping sjönk också i rankingen, från plats 16 i landet till plats 46.

Även i det fallet är förklaringen sjunkande meritvärde i årskurs 9, enligt Göran Isberg, chef för Utbildningsförvaltningen i Jönköping.   

Alfred Dahlinskolan stack ut

Han uppger att det fanns några skolor i kommunen som stack ut, exempelvis Alfred Dahlinskolan i Huskvarna.

– De har haft en nedåtgående trend, men har nu börjat göra väsentliga framsteg, säger Isberg.

Precis som Vaggeryd har Jönköpings kommun dragit igång flera insatser som Göran Isberg menar kommer synas i nästa års ranking.

– Vi gör även framsteg med antal utbildade lärare och lärartätheten, säger han.

Tranås hamnar högst

Även Aneby kommun backar stort i rankingen, från plats 5 i landet till plats 172.

Tranås är den kommun i länet som placerar sig högst. Kommunen klättrade från plats 47 till 26 i landet. Även Värnamo förbättrade sitt resultat från plats 60 till 41 och hamnar näst högst i länet.

Vellinge kommun i Skåne tog hem förstaplatsen för femte året i rad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.