Vårdtagaren ska ha kört på vårdpersonalen med rullator. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl / TT

Väktare måste vara med vid hemtjänstbesök

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket har kräver att väktare ska närvara varje gång hemtjänsten besöker en vårdtagare som tidigare hotat och brukat våld mot personalen, skriver JönköpingsPosten.

Tidigare har ett skyddsombud stoppat hemtjänstens besök hos vårdtagaren, och nu häver alltså Arbetsmiljöverket skyddsstoppet och kräver att väktare måste vara med vid varje besök.

Om detta inte sker riskerar kommunen vite på 100.000 kronor, uppger JP.

– Nu ska vi sätta oss ner tillsammans med ett antal skyddsombud för att försöka hitta en långsiktig lösning på det här. Vi måste ställa oss frågan om det verkligen är en hållbar lösning att alltid ha med en väktare under varje besök. Hur exakt en hållbar lösning kan se ut vet jag inte i dagsläget, säger Stefan Österström, biträdande socialdirektör på kommunen till tidningen.

Anhörig polisanmäld

Vårdtagaren ska enligt hemtjänstpersonalen ha använt rasistiska skällsord och kallat personal för könsord.

Hen ska även ha kört på personalen med sin rullator. En anhörig till vårdtagaren är polisanmält efter att ha hotat och jagat hemtjänstpersonalen bort från vårdtagarens hem.

LÄS MER: Vårdtagare ”slipper” utländsk personal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.