Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Barnförhörsledaren Purita Calvo Bengtsson upplever att det blivit vanligare att unga filmar när de har sex. Foto: SVT/tt

Polisen: Unga filmar när de har sex – kan vändas mot dem

Uppdaterad
Publicerad
Barnförhörsledaren Purita Calvo Bengtsson på Värnamopolisen upplever att det blivit vanligare att unga filmar när de har sex. Hon varnar för vad som kan hända med filmmaterialet om det får spridning.

Purita Calvo Bengtsson betonar att hon inte lutar sig mot någon statistik kring utvecklingen, men att hon i sitt arbete upplever att det har blivit vanligare att ungdomar filmar när de har sex.

– De kanske är ihop någon vecka eller så. Men vad händer senare? Man vet ju inte vad som händer med filmen framöver, säger hon.

Strypsex

Polisen har också observerat att inslagen från porrens värld är vanliga, vilket kan vara rent farligt i vissa fall:

– Vi har haft fall med strypsex. Än så länge har vi inte haft något dödsfall i länet, men det är ju väldigt tragiskt om det skulle komma.

Som barnförhörsledare kommer Purita Calvo Bengtsson i kontakt med barn- och ungdomar när en sexuell handling skett på fel sida av lagens ramar.

I klippet hör du henne berätta mer om det här.

Hon ser gärna att föräldrar börjar prata med sina barn om kroppen och sex i relativt tidig ålder.

Våldtäkt mot barn

Flera fall som hon har hanterat har rört unga människor som har haft sex där den ena är för ung.

– Det känns inte som om alla är medvetna om vad som gäller. Är exempelvis tjejen yngre än 15 år och killen är låt säga 16 – 17 år, så tror man att det är okej bara för att tjejen säger ja. Men så är det inte. Man ska vara medveten om att det räknas som våldtäkt mot barn, eftersom hon är yngre än 15, oavsett om hon sagt ja eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer