Foto: TT

Väntetiden till specialistvården minskar – regionen får fem miljoner

Publicerad

Sju av tio patienter som behöver ett besök och operation eller annan åtgärd inom specialistvården får det inom två månader i Region Jönköpings län. Det visar mätningar som gjordes under januari och därmed klarar regionen kraven på tillgänglighet. För detta får regionen nu fem miljoner ur den så kallade tillgänglighetsmiljarden.

Om landets regioner klarar kraven på tillgänglighet så får man ta del av den så kallade tillgänglighetsmiljarden. Region Jönköpings län klarade tillgängligheten vid mätningen under januari i år då det handlade om kontakt med specialistvården.

Regionen klarar kraven i januari om att minst 72 procent av patienterna ska få ett första besök eller operation/åtgärd inom 60 dagar. Region Jönköpings län tillhör också de regioner som har minskat väntetiderna jämfört med januari 2019 med 5,3 respektive 4,3 procent.

Vårdcentralerna klarade inte kraven

Däremot klarade Regionen inte kravet på en medicinsk bedömning inom tre dagar i primärvården.  Minst 85 procent av patienterna ska ha fått bedömning av legitimerad personal inom vårdgarantins tre dagar. Vårdcentralerna i Region Jönköpings län nådde 82-83 procent under januari.

Detta är tillgänglighetsmiljarden

Satsningen på ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården fortsätter även 2020. Under 2019 fanns en överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och staten kallad ”Kömiljarden”.

Årets överenskommelse kallas ”Tillgänglighetsmiljarden” och har inriktning på långsiktighet, förbättringar och en bredare uppföljning. Det omfattar fler delar i vårdkedjan för att få en bättre helhetsbild över tillgängligheten.

Tillgänglighetsmiljarden handlar om totalt 2 896 miljoner kronor. Pengarna fördelas till landets regioner dels utifrån folkmängd, dels prestationsbaserat, där det då bland annat handlar om att korta väntetiderna inom sju områden, vilket mäts under årets tolv månader.

Källa: Region Jönköpings län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.