I klippet ovan får Sixten veta att han är överviktig. Veterinären Magdalena Eliasson visar hur man undersöker sin katt. Foto: SVT/Linda Mathillas

Veterinären i Jönköping larmar om överviktiga hundar och katter

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot varannan katt och hund är överviktig och riskerar att drabbas av allvarliga sjukdomar eller för tidig död. Veterinären Magdalena Eliasson i Jönköping är inte förvånad över utvecklingen eftersom husdjuren ofta följer människans beteende.

– Det är fruktansvärt men vi gör ju oss själva lika illa när vi äter för mycket och rör oss för lite, säger hon.

Flera olika studier de senaste åren visar att hundar och katter blir allt tjockare. Det kan leda till diabetes, ledproblem och hjärtsjukdomar bland annat.

Försäkringsbolaget Agria gjorde 2019 en undersökning tillsammans med Svenska veterinärförbundet där veterinärerna fick svara på hur många överviktiga hundar som kom till kliniken. Svaret blev cirka 45 procent. Tendensen är densamma för katterna.

Magdalena Eliasson på Citykatten i Jönköping uppskattar att närmare hälften av de katter hon möter är överviktiga.

Överför vår livsstil på djuren

Kastrering är en stor bov eftersom kattens ämnesomsättning förändras. De blir mer hungriga men kräver mindre energi.

– Vi överför vår livsstil på djuren. Som exempelvis LCHF. Många kattägare väljer foder med lite spannmål, men det är inte säkert att det är bättre. Det är många faktorer som avgör. 

I klippet ovan berättar veterinären hur du kan kolla om katten är överviktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.