Charlotta Larsdotter som är direktör för Vårdcentralerna Bra Liv, säger att informationen om hur vaccinationen ska gå till kanske inte har varit tillräckligt tydlig. Foto: Johannes Tolf / SVT

Många frågor om covidvaccinet – vårdcentraler nedringda

Uppdaterad
Publicerad

Under den pågående vaccinationen mot covid-19 har vårdcentralerna Bra Liv i Region Jönköpings län fått ta emot mängder av samtal om allt ifrån turordning till hur man bokar vaccination. En del människor har också hört av sig och tycker att de borde prioriteras.

Under en dag brukar en mellanstor vårdcentral i Region Jönköpings län få omkring 300 samtal och när en stor del av dessa handlar om vaccinet mot covid-19 blir det problematiskt, säger Charlotta Larsdotter, direktör Vårdcentralerna Bra Liv.

– Det tar ju tid och utrymme från andra som ringer med frågor om sina mediciner eller andra symptom.

Corona Jönköping

Men har ni varit tillräckligt tydliga med information?

– Det är klart att är det många som ringer så har vi nog inte varit det.

”Det kommer märkas”

Samtidigt säger Charlotta Larsdotter, att det finns mängder av information om vaccinationen och hur den ska gå till både i media, på nätet och på vårdcentralerna.

– Sök information istället, den finns. Ring inte om du inte måste.

Men vad är det som gäller, hur ska jag vet när det är min tur?

– Regionen kommer att gå ut med mycket information när det blir dags för nästa fas. När det blir och vart du ska gå. Det kommer märkas när det är igång.

Många kanske vill vara tidigt ute så att man inte blir utan vaccin?

– Jag förstår det. Men man behöver inte vara orolig. Det kommer räcka till alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet