Till höger ser vi Region Jönköpings läns app där man bland annat kan boka digitala läkarbesök. Foto: Privat

Vårdcentraler i länet storsatsar på digitala läkarbesök i coronatider

Publicerad

Nu övergår regionens vårdcentraler Bra Liv till digitala läkarbesök mycket snabbare än planerat, anledningen är det nya coronaviruset. Redan denna vecka får de 33 vårdcentralerna appadministratörer och allt fler utbildas för att kunna ge läkarvård digitalt.

Vårdcentralerna Bra Liv har arbetat med digitala läkarbesök sedan 2015. Men på grund av covid-19 får nu allt fler patienter läkarvård digitalt i Jönköpings län, en utveckling som egentligen skulle ske över längre tid.

– Flera inom regionen har erbjudit sig och frågat vad de kan hjälpa oss med, den regionala utvecklingsavdelningen ställde om blixtsnabbt och tack vare dem kunde 35 medarbetare under förra veckan utbildas till att använda den digitala appen, säger Ulf Österstad, verksamhetschef för Bra Liv nära.

Corona Jönköping

Ska inte smitta äldre

Under förra veckan beslutades en ny åtgärdsplan som handlar om hur vårdcentralerna Bra Liv ska skydda de äldre människorna i länet. En åtgärd handlar om att läkare som vårdar patienter som potentiellt skulle kunna vara smittade med det nya coronaviruset inte fysiskt träffar en äldre patient, om det inte krävs.

– Den här resan skulle göras övertid, nu blev det plötsligt livsviktigt att göra den snabbt. Nu blev det digitala mötet grundkonceptet för läkarbesöket och inte det fysiska mötet, säger Ulf Österstad.

Sjuksköterskor använder appen

En sjuksköterska som besöker en äldre patient kan kontakta en läkare via en app i mobilen. Därefter kan läkaren ge instruktioner till sjuksköterskan som i sin tur undersöker patienten. Men även yngre och medelåldriga människor kommer i större usträckning att kunna använda mobilappen Bra Liv på grund av det nya coronaviruset.

– Alla människor som inte behöver komma till vårdcentralen kan vi vårda digitalt, då minskar vi risken för att vi inom sjukvården smittar patienter, säger Ulf Österstad.

Under veckan kommer allt fler som arbetar på vårdcentralerna att utbildas i hur man använder mobilappen och målet är att de 33 vårdcentralerna bygger upp sina egna digitala utbud samtidigt som det centrala utbudet också utökas.

I klippet nedan förklarar SVT:s reporter hur de digitala läkarbesöken går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet