Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Iréne Sjövall Sanned, ordförande vårdförbundet Jönköping, vill ha större lönespridning bland vårdpersonalen. Foto: TT/Gustaf Söderström/SVT

Vårdförbundet i Jönköping vill se större lönespridning inom yrkesgrupperna

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet i Jönköpings län tycker att lönesatsningen varit bra men menar att lönespridningen bland vårdpersonal är för liten för att personalen ska stanna inom yrket.

Vårdförbundets fyra yrkeskategorier i regionens extrasatsning har varit allmänsjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

”För liten lönespridning”

2019 saknade det mellan 1 800 kr och 3 200 kronor till regionens önskade medianlön för de fyra grupperna. Idag skiljer det mellan 185 kr och 752 kr. Medianlön är den individs lön som ligger precis mitt i lönestrukturen för en viss yrkesgrupp.

– Extrasatsningen har självklart varit positiv eftersom vi har legat och fortfarande ligger för lågt med våra löner. Men det är alldeles för liten lönespridning inom yrkesgrupperna. Erfarenhet och särskild yrkesskicklighet måste löna sig mer, säger Irene Sjövall Sanned, ordförande Vårdförbundet Jönköping.

Arbetsgivare och fack överens

Regionledningen delar den uppfattningen om större lönespridning.

– Både arbetsgivare och fack är överens om att vi vill ha en större lönespridning. Men det är en utmaning för lönesättande chef att få till den eftersom alla anställda inte uppskattar ökad lönespridning. Sen har vi höjt ingångslönerna de senaste åren vilket minskat lönespridningen, säger Martin Nedergaard-Hansen (BA), regionråd.

I klippet: Så vill Vårdförbundet att en löneutveckling ska kunna se ut inom vården.

Barnmorska: 40 750 kr

Specialistsjuksköterska: 40 725 kr

Audionom: 35 080 kr

Röntgensjuksköterska: 35 000 kr

Biomedicinsk analytiker: 34 900 kr

Allmänsjuksköterska: 34 822 kr

Fysioterapeut: 34 800 kr

Arbetsterapeut: 33 600 kr

Dietist: 32 800 kr

Ambulanssjukvårdare: 32 000 kr

Tandsköterska: 28 185 kr

Källa: Region Jönköpings län, november 2022

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.