Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför vårdförbundet i Jönköpings län kräver skadestånd av regionen. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Vårdförbundet kräver skadestånd av regionen för felaktigt skyddsarbete

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet i Jönköpings län kräver skadestånd av arbetsgivaren i flera fall där man anser att regionen har beordrat skyddsarbete av vårdpersonal felaktigt under övertidsblockaden.

– Det handlar om mellan 70 000 och 140 000 kronor i skadestånd per fall, säger Iréne Sjövall Sanned, ordförande vårdförbundet Jönköpings län.

I klippet: hör Irene Sjövall Sanned, ordförande Vårdförbundet Jönköpings län, berätta om skadestånden mot arbetsgivaren.

Vårdförbundet i Jönköpings län har hittills bara gått igenom en liten del av de hundratals fall av skyddsarbete som har skett under övertidsblockaden. Ändå har man redan krävt skadestånd i några fall där man anser att skyddsarbete har använts utan att det varit motiverat.

– Det kan handla om att det inte varit akuta situationer, eller att man begärt förhandling med vårdförbundet först efter skyddsarbetet, trots att man inte har tillräckliga skäl för det, säger Iréne Sjövall Sanned.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jennie Barona, sjuksköterska och skyddsombud på akutmottagningen berättar om en ansträngd situation första helgen under blockaden. Foto: privat/SVT

Nationellt har vårdförbundet gått ut med att man begärt skadestånd i över 100 fall av felaktigt använd skyddsarbete. Enligt vårdförbundet i Jönköpings län kommer det bli betydligt fler.

– Ja det kommer det. Men det tar tid för oss att gå igenom varje fall och granska hur arbetsgivaren har motiverat skyddsarbetet.

Inför blockaden träffade SVT Nyheter Jönköping Patrick Nzamba, HR-direktör Region Jönköpings län, som berättade hur skyddsarbete kommer användas – hör mer i videoklippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka åtgärder regionen planerar för under blockaden. Foto: Gustaf Söderström/SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.