Vårdpersonal städar på sjukhusen

Uppdaterad
Publicerad

Värnamo sjukhus utbildar nu sin vårdpersonal i en särskild städmetod för att hindra att tarmbakterien clostridium difficile sprider sig i vården.

Enligt ledningen för Värnamo sjukhus är tarmbakterien clostridium difficile inget stort problem på Värnamo sjukhus – trots att det var 64 fall förra året. Bakterien som är svår att bekämpa ger häftiga diarréer.

Huvuddelen av städningen görs av städpersonal men för att förhindra spridningen av den aggressiva tarmbakterien ska vårdpersonalen utföra den ”patientnära” städningen, det vill säga av sängar och sängbord.

Nu ska vårdpersonal utbildas i städning för att minska riskerna för bakteriespridning på sjukhusen.

Personalen kommer framöver att behöva torka av sängar och sängbord två gånger om dagen med både rengöringsmedel och klorin. Tidigare har detta gjorts en gång om dagen, med enbart vanligt rengöringsmedel.

I måndags berättade vi att smittskyddsläkaren i landstinget i Jönköping nyligen gick ut och krävde ytterligare tio miljoner för att se till att städpersonal städar även på helger. Kurserna i Värnamo ska öka kunskapen om städningen och minska risken för att bakterieutbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer